Przepisy

Wielkanocny mazurek

Tak, jak na Boże Narodzenie na naszych stołach królują makowce, tak znakiem rozpoznawczym Wielkanocy są mazurki. Wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji i jest symbolem zakończenia Wielkiego Postu. Dawniej był on nagrodą dla wszystkich tych, którzy dotrzymali czterdziestodniowego postu. Do dziś dużą wagę przywiązuje się nie tylko do smaku, ale również do dekorowania mazurków. Ma on bowiem być ozdobą suto zastawionego, wielkanocnego stołu.

Przepis na ciasto:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto.

Następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy kształt mazurka: koło, prostokąt, owal, można też do upieczenia użyć formy do tarty. Należy pamiętać, aby wokół mazurka zrobić z ciasta „murek”, tak, by masa nie wypłynęła. Można go ozdobić odciskając wzór widelcem.

Mazurek pieczemy w temperaturze 160o ok. 15-20 minut.

Ozdabianie:

Krówki mleczne rozpuszczamy z dodatkiem mleka i wylewamy na wystudzony mazurek. Dekorujemy bakaliami, płatkami migdałów i polewą czekoladową.


Muffinkowy zawrót głowy

 Muffinki czyli małe babeczki, które można przygotować na tysiąc różnych sposobów. W tym właśnie tkwi ich niezwykłość. Bazą jest ciasto podstawowe, które niezwykle ławo jest przygotować.

Potrzebujemy jedynie dwóch misek – w jednej będziemy mieszać składniki suche, a w drugiej mokre.

Na składniki suche składają się:

Jeżeli chodzi o składniki mokre, to przygotować należy:

Po wymieszaniu składników należy połączyć mokre z suchymi. W ten sposób otrzymamy ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Do niego można dodać według uznania: maliny, jagody, pokrojoną czekoladę białą, mleczną lub gorzką, banany, kakao, otartą skórkę z cytryny lub inny ulubiony dodatek. Nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń!

W blaszce przeznaczonej do wypieku muffinek umieszczamy papilotki, które wypełniamy gotowym ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 1800.


Hamburger idealny
Miniatura galerii Hamburger idealny

Twarogowe ciasteczka z jabłkami
Miniatura galerii Twarogowe ciasteczka z jabłkami