Jesień to czas, w którym w sadach dojrzewają piękne jabłka. Uczniowie uczęszczający na zajęcia z gotowania nie mogli z tego nie skorzystać – w pewne wrześniowe popołudnie pracownię kulinarną wypełnił zapach pory roku, która niedawno się rozpoczęła. Poniżej znajduje się przepis na ciasteczka z jabłkami, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych owoców:
100 gramów mąki i 50 gramów cukru pudru przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i 100 gramów margaryny. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać 100 gramów twarogu śmietankowego i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski.
Ciasto rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką.
Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra.
Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku.
Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Data wydarzenia: 12 września 2019 r.