Galeria zdjęć

Hamburger idealny

Hamburgery idealne, czyli fastfood w wersji home made, który powstał w pracowni kulinarnej KCEK. A może w tej wersji powinniśmy nazwać go… slowfood? Pyszne mięso, idealny sos i własnoręcznie wyrobione bułki – takie cuda wyszły spod rąk młodych kucharzy.

Poniżej przepis na bułki.

Składniki na 8 dużych bułek:

Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn, dodać go do mąki a następnie dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200 °C przez 12 - 15 minut.

Data wydarzenia: 24 października 2019 r.